desireeulin

Kategori: Mat & Bak

En väldigt god thaigryta

Då var det söndag och sista dagen på denna veckan och därmed även slut på min lediga helg. Det är både skönt men också inte. Hade varit skönt att få någon till dag hemma. Men jobbar i alla fall 7.30 till 16 så har en hel kväll att bara vara hemma. Idag har jag varit på gymmet och det blev marklyft, kabelrodd, latsdrag och biceps curls. Ett lagom bra pass. När jag kom hem gjorde jag en jättegod thaigryta som jag hittade på Ellen Färnströms blogg (Länk här). Enkel att tillaga och det gick även snabbt att göra den. Jag hade nudlar till men även ris går bra. 

Nu på eftermiddagen hade vi satt upp tvättid så har börjat med de två första maskinerna nu, så återstår det tre till. Så få hålla mig i närheten idag. Jag ville bara visa mina tomater som jag planterade i våras och det har kommit en del tomater på den ena plantan men bara knoppar på den andra. Men två tomater börjar nu mogna och det ska bli så spännande att smaka dem. Tomater är ju så gott! 

Rabarbersaft och dåliga träningstights

Redan lördag eftermiddag. Var har min dag tagit vägen. Tycker inte jag har hunnit med så mycket. Men har i alla fall skickat tillbaka ett par tights som jag beställde från gymshark som jag inte tyckte om. Jag har så svårt att hitta träningstights som inte är så genomskinliga. Tycker inte om när man kan se trosorna. Inte så kul när man gör varken knäböj eller marklyft. Så har ni något tips på bra träningstights så är jag evigt tacksam om ni vill dela med er av det. Jag har även provat på att göra rabarbersaft idag. Det var ändå enkelt måste jag säga och det tog inte heller så lång tid, max en timma. Får se om den blir godkänd av Johan sen. Jag tyckte den blev jättegod. 

Skulle även ha tränat idag men planerade dåligt så nu har dem redan stängt. Får helt enkelt träna imorgon istället. Då har jag i alla fall idag på mig att planera vad jag vill träna imorgon. 

Ha det bäst! 

/ Desse

 

Min dag i punkter

Idag har jag:

  • bakat fröknäcke med solros-, sesam och linfrön och det är en favorit för mig. Det är superenkelt att göra men det tar en timme i ugnen så man får ändå ha lite tid, men perfekt att passa på att plugga eller städa till exempel.
  • varit och tränat och det var väldigt skönt. Det är första gången på typ tio dagar som jag har varit på gymmet så det var verkligen behövligt. Har ju haft ont i halsen förra veckan och så har jag jobbat så har inte hunnit förrän idag. Men blev ett lätt pass med marklyft, knäböj, stående rodd och militärpress.
  • hjälpt mamma att fixa swish på mobilen och så när jag ändå var där hemma så klippte jag Mia, vår ena hund. Hon var så långhårig och tyckte så synd om henne då det måste vara jättevarmt med den långa och tjocka pälsen.
  • träffat min bror, hans fru och två barn. Hans lastbil har varit på lagning i stan så de skulle åka in och hämta den och passade på att hälsa på hos mamma och jag var ju ändå där sedan innan så jag stannade kvar lite till innan jag åkte hem. 

Innan gymmet idag var jag inte särskilt hungrig men ville ändå äta något eftersom jag annars skulle ha blivit skithungrig direkt efter gymmet. Så det blev libanesisk falafel med gurka, sallad, tomat, paprika och vegansk majonnäs (från astrid och aporna). Den majonnäsen är sjukt god. 

Grillspett är det bästa

Startade dagen med en promenad runt Växjö sjön. Det är nästan exakt 5 km från min lägenhet, runt sjön och tillbaka hem till mig enligt runkeepers app. Idag har vi storhandlat och köpte massa med goda grönsaker för att göra grillspett till ikväll. Vi ska hem till Johans föräldrar och grilla. Jag köpte också astrid och apornas chörizokorv. Har inte smakat den innan så det ska bli spännande. Min bränna har redan blivit bättre så smörja sig med lotion ofta hjälper tydligen. Nu ska vi göra oss iordning för att snart köra iväg. Har en fortsatt trevlig dag.

 

/ Desse

Mellistips

Vilket härligt gympass det blev idag. Nästan varje gång jag är och tränar så märker jag att jag klarar mer och mer. Jag vet inte om det beror enbart på att jag blir starkare utan också att jag psykiskt klarar mer. Johan lärde mig idag att tänka att även om jag bestämt att jag ska göra 10 repetitioner så ska jag vid varje repetition tänka att jag ska göra en repetition och ta i allt vad jag har. Om jag då gör så på alla 10 repetitionerna kommer jag klara det galant och kanske till och med klara fler reps eller tyngre vikt. Jag är så imponerad av mig själv och min kropp som är så stark. Här kommer dagens pass:

 

Knäböj 3 set x 10 rep, 35 kg + 1 set x 11 rep, 40kg

Raka marklyft 4 set x 12 rep, 45 kg

Höftlyft med vikt 4 set x 12 rep, 16kg

Benspark 3 set x 12 rep, 25kg

 

Träna gjorde jag på förmiddagen idag och efter det har jag suttit med skolarbete där jag skulle skapa olika tabeller och diagram i excel. Excel är ett program som man både hatar och älskar på samma gång. Det är väldigt praktiskt och man sparar väldigt mycket tid om man kan med programmet men om man ska göra något nytt och inte hittar någon beskrivning på hur man ska gå till väga så verkligen hatar man det. Det tog verkligen hårt på min energi och efter några timmar var jag helt slut så var tvungen att få något mellanmål i mig. Jag tog vad jag hade hemma vilket var apelsin, banan, kakaonibs och hampafrön. Det blev så himla gott att jag kände att jag var tvungen att dela med mig av det. Nu får jag nog fortsätta plugga någon timme till innan jag tar ledigt resten av kvällen. 

/ Desse

Goodshop - vegetarisk och ekologisk livsmedelsaffär

Goodshop - en mysig liten affär med stort utbud av ekologiskt och vegetariskt. Ville köpa typ allt där inne. Så mycket mat men även andra produkter såsom tvål, tvättmedel, lotion och schampo mm.

Har inte smakat den än men öppnade burken när jag kom hem och det luktade så gott.  Den bästa saften och Johans favoritsaft.Schnitzel är något jag har saknat sedan jag blev vegetarian. Ska bli spännande att prova dessa. 

Linsstroganoff

Ingredienser:

1 dl okokta gröna linser

1 lök

1-2 dl passerade tomater

1,5dl creme fraiche

salt

peppar

spiskummin

Ris eller pasta

Gör såhär:

Koka linserna i 3 dl vatten (läs på förpackningen). Hacka löken och bryn så den blir mjuk. Häll på passerade tomater och låt koka upp. Häll sedan i de kokta linserna och crème fraîche. Låt koka upp och puttra någon minut. Smaka av med salt, peppar och spiskummin. Koka ris eller pasta till. 

Som ni ser så är det inte många ingredienser i denna rätt och det är ju perfekt om man har strikt budget. Enkel att göra och billigt pris. Jag fick cirka 3 stora portioner.

Jag är så dålig på att göra sallad till mina måltider så det måste jag bli bättre på. Mums så gott det var!

Kidneybönsgryta

Till 4 portioner

Ingredienser:

Ris för 4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk riven färsk ingefära

1 grön chili, finhackad

1/2 dl olivolja

1 tsk spiskummin

1 tsk mald koriander

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk gurkmeja

1/2 tsk cayennepeppar

1 burk krossade tomater à 400ml

2 burkar kidneybönor à 400g

Gör såhär:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i oljan några minuter. Det ska inte få färg. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare en minut. Häll på krossade tomater och sköljda kidneybönor och låt allt puttra i 5 minuter utan lock. Servera med nykokt ris. 

Ps. Rätten blir ganska stark och vill man inte det så rekommenderar jag att ta bort chilin, halvera ingefäran och cayennepepparn. 

Fantastiskt goda vegetariska kroppkakor

Dessa kroppkakor var himmelskt goda. Tackar matrepubliken.se för att ha delat med sig av detta recept. Jag har aldrig lagat egna kroppkakor innan och har alltid tyckt det har sett svårt och krångligt ut men det var det inte alls, Man får dock räkna med att lägga ner mycket tid då det tog cirka 2 timmar tills jag var helt färdig men det var så värt det! 

Potatisdegen

10 potatisar, en mjölig sort

2,5 dl vetemjöl

1 ägg

1 tsk salt

 

Fyllningen

2 gula lökar

1/2 vitkålshuvud

200g champinjoner

smör att steka i

salt, nymald svartpeppar (jag använde vitpeppar)

1 msk sirap (använde jag inte)

 

Skala och koka potatisen. Pressa den i en purépress och låt svalna lite. Tillsätt vetemjöl, ägg och salt och rör ihop till en deg. Skala och tärna löken, vitkålen och svampen (det ska vara väldigt små bitar) och fräs i smör på ganska låg värme. Smaka av med salt och peppar och sirap och fortsätt steka tills bitarna är ordentligt mjuka. Forma potatisdegen till en rund boll och gör sedan en urgröpning. Lägg i fyllning och förslut igen. Koka upp vatten och salt och lägg ner kroppkakorna i vattnet. Sjud i ungefär 10 minuter och lägg sedan på ett fat. Värm smör i en stekpanna och stek kroppkakorna så att det blir gyllenbruna runt om. Servera med brynt smör, gröna ärtor och rårörda lingon. 

Det blir ganska många kroppkakor på en sats och vill du frysa in några så steker man dem inte utan bara kokar. Låt dem svalna och torka till och lägg på en bricka med bakplåtspapper och sen in i frysen. När de är frysta kan man lägga dem i en påse. 

Vegetarisk tacopaj

Vegetarisk tacopaj med grönsaker. Väldigt god blev den. Receptet hittar ni hos femme.se

Jobbfredag

Idag blir det att jobba 11-19 så ska snart göra mig iordning och bege mig till bussen. Efter jobbet ska jag cykla hem till Johan. Vi måste städa till vår lilla ögonfransgecko. Får se om jag stannar där eller om jag cyklar hem och sover hemma inatt. Tänkte att jag kanske skulle ta en tidigt promenad imorgon runt sjön och då är det skönast att vakna upp hemma där jag har alla mina saker. Ibland känner jag att det är jobbigt att pendla mellan Johan och mitt hem. Det är ju inte långt mellan oss men jag har ju alla mina saker hos mig och bara det nödvändigaste hos honom. Längtar verkligen tills vi hittar en lägenhet så vi kan flytta ihop någon gång. Visar en bild på mina maränger jag gjorde igår, gjort på kikärtsspad. 

Ha en bra dag! kram

Gröna linsbiffar

 

Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl gröna linser

1 burk kilärter à 400g, ca 3 dl kokta

1 dl havregryn

2 msk majsstärkelse

1 morot

salt

svartpeppar

olivolja att steka i 

 

Gör såhär:

Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Fräs i lite olivolja tills det mjuknar. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av spadet från kikärterna och skölj. Släng ner lök, linser, kilärter, havregryn och majsstärkelse i en matberedare. Mixa till en hyfsat slät smet. Skrapa ner i en skål. Blanda ner grovt riven morot, salt och peppar. Forma till biffar och stek gyllenbrun i olja.

 

Receptet är taget från tidningen VEGO och finns även på deras hemsida. LÄNK HÄR!

Världens godaste chokladglass

Denna chokladglass är så himla god och väldigt enkel att göra. Den innehåller banan, avokado, kakao, kokosolja, agavesirap och vaniljpulver. Receptet hittar ni på Ida Wargs blogg. 

 

kanelrutor i långpanna

På jobbet förra veckan gjorde dem kanelrutor i långpanna eller som det egentligen kallas "bullpanna". Så jag bestämde mig för att göra det hemma idag. Man använder samma ingredienser som i kanelbullar men istället för att kavla ut och rulla ihop så plattar man ut degen i en långpanna, gör små hål med tummen och där i lägger man fyllningen. Sen är det bara att dela den i små rutor när den är färdig i ugnen. Smidigt och lika gott som en kanelbulle om inte ännu godare. 

Man tager vad man har

Slutade 9.30 och när jag kom hem åt jag en avokado och fröknäcke. Kände att jag var tvungen att gå till gymmet så fort som möjligt så jag inte blir för slö resten av dagen. På gymmet tränade jag på roddmaskinen i en halvtimme och körde typ lite intervaller. Det var riktigt jobbigt men känns så bra nu efteråt. Det gör det ju alltid. När jag kom hem blev det en dusch direkt innan jag började med maten. Har typ inget hemma så jag fick ta det jag hittade i frysen och jag fann broccoli, gröna ärtor och gröna linsbiffar. Kokade broccolin och ärtorna i havremjölk med en grönsaksbuljong och sen mixade jag ihop det så det blev som ett mos. Saltade och pepprade. Det blev väl helt okej men funkade bra till biffarna. Recept på biffarna kommer upp senare. Nu ska jag göra mig iordning för att åka och handla hudvårdsprodukter och lite annat kul. 

Kram!

Maräng av kikärtsspad

Jobbade natten till idag och det gick bra. Gick upp 06.00 som vanligt och började arbeta lite smått. Efter en timme satte jag mig för att äta frukost och helt plötsligt hör jag världens duns eller smäll och blir livrädd. Vänder mig om mot balkongdörren men ser inget. Jag kollar tillbaka igen och då ser jag en liten fågel störta ner på golvet. Först trodde jag att någon av katterna hade fångat den och tagit med sig den in men ingen katt syntes till. Hämtade en handduk som jag la över den så jag kunde bära upp den och släppa ut den. Den såg ganska förvirrad ut och måste fått en smäll i huvudet. Som tur väl var så återhämtade den sig efter en stund och kunde till slut flyga iväg. 

När jag kom hem efter jobbet så åkte jag ner till affären och handlade hem ingredienser för att göra en marängtårta. Blev så sugen på att göra en marängtårta som vi ofta gör när vi har kalas och liknande men vill testa att göra en vegansk version av den. Så istället för att använda äggvita för att göra marängbottnarna så kan man använda kikärtsspad som man hittar hos kikärter i tetrapack. Jag har smakat det innan och det smakar precis likadant som om man skulle göra det med ägg. I tårtan ska det också vara en fyllning emellan bottnarna som också är vegansk förstås. Sen dekorerar jag den med grädde och jordgubbar på toppen. Ja vi får se hur det blir och hur det smakar. 

När man använder kikärtsspadet så får man över kikärtor och då passar det ju utmärkt att göra falafel utav dem. Så jag stekte lök och vitlök i lite olivolja så det blev mjukt. Mixade sedan ihop detta med kikärtorna, majsmjöl, och lite färska kryddor. Efter det blandade jag i riven morot, salt och peppar. Rullade dem till bollar och la på en bricka och sen in i frysen. Det ska bli spännande att smaka dem. 

 

 

Broccolisås med pasta (4 port)

Detta recept har jag tagit från tidningen VEGO och dem har även en hemsida som jag har länkat till.

Ingredienser:

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

olivolja att steka i

450g broccoli (jag tog hälften blomkål) fryst går bra.

2 dl crème fraiche

1 tsk torkad rosmarin

salt

svartpeppar

 

Gör såhär:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla purjolöken fint och hacka vitlöksklyftorna. Fräs i lite olja tills allt mjuknar. Skär broccolin i mindre bitar och blanda ner bland löken. Rör ner créme fraîche, rosmarin, salt och peppar. Låt puttra ihop två minuter. Servera såsen tillsammans med pastan. 

Upp